Wednesday 13 December 2017

TIPS KAWAL ASID URIK DALAM DARAH , ELAKKAN GOUT

APAKAH  ITU PENYAKIT GOUT ?

Penyakit Gout adalah salah satu bentuk artritis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes hanya menjejaskan satu sendi khususnya ibu jari kaki

Gout adalah penyakit sendi yang sering menyerang kaum lelaki , terutamanya yang berusia   30 tahun ke atas.


Penyakit ini merupakan antara penyakit paling tua dalam sejarah kehidupan manusia. Pada zaman dahulu , kesan dari penyakit ini membawa kemudaratan dan mengundang kecacatan .
Dengan kemajuan dalam teknologi perubatan terkini,  Gout  kini boleh dirawat , cuma kosnya agak tinggi.












BAGAIMANA NAK ELAKKAN  GOUT ?

Jawapanya , mudah.."Kawal Paras Asid Urik" dalam darah. Bagaimana pula nak mengawal paras Asid Urik dalam darah ?

Peningkatan paras asid urik dalam darah sering dikaitkan dengan faktor :



  • Usia
  • Obesiti
  • Hiperlipedemia jenis IV
  • Kencing manis 
  • Darah Tinggi

 TIPS KAWAL ASID URIK MELALUI PEMAKANAN.


1.  Rempah dan Perasa :

Cuka epal Cider :
Berupaya melarutkan/menghancurkan  kristal asid urik .




2.  Sayur-sayuran :


Alfalfa :

Mengandungi mineral dan nutrient - nutrient  lain yang tinggi   yang boleh mengurangkan serum Asid Urik dalam darah.


Daun Alfalfa


Daun Pasli :
Daun Pasli yang bersifat diuretik yang hebat dapat meningkatkan pembentukan air kencing sekali gus menggalakkan penyingkiran asid urik.


Daun Pasli
3.  Bijirin Kecil :

CousCous / KusKus :
Macam pasta sebab ia dibuat daripada semolina (suji). , yang bersifat alkali yang akan membantu  menyingkirkan asid urik.

                                                                                        
COUSCOUS
                                                                             
















 4. Herba Black Cohorch :

Berfungsi mengawal keasidan darah , bermakna ia akan melarutkan kristal   Asid. Urik . Ia juga tinggi antioksidanya.




 5. Produk Tenusu:
Contoh Yogurt , keju dapat mengurangkan asid urik dalam darah.



6. Kekacangmatau protin tumbuhan :

Protin tumbuhan tidak mempunyai Purina boleh menurunkan asid urik dalam darah. 
Contoh  : kacang soya dan makanan yang berasaskan soya dan lain - lain.



Kacang Soya
7. Cecair :

Cecair/bendalir menggalakkan penghidratan dan membantu badan anda mengeluarkan asid urik melalui air kencing. 
Cecair yang terbaik  adalah air kosong.

8. Buah-buahan :

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan antioksidan .
Contoh :  buah beri, ceri, tomato, bell pepper,  .




9. Diet :

Bagi pesakit gout  dinasihatkan agar menjaga pemakanan mereka bagi mengelakkan  peningkatan asid urik dalam darah , di mana akan menyumbang kepada GOUT menyerang dan menjadi lebih kritikal. 


10. Suplemen :

Anda juga dinasihatkan untuk mengambil supplement yang tinggi kandungan antioksidanya , seperti “ POLIFENOL “  dan " RESVERATEROL " bagi merendahkankan paras Asid Urik dalam darah .


" Satu Kajian di Havard Universiti mendapati kandungan Resveraterol   yang dijumpai dalam grapes dan Japanese Knotweet ( Polygonum Cuspidatum )  sebagai anti oksidan terbaik untuk merendahkan paras Asid Urik dalam darah "

...dan kedua-dua bahan itu adalah bahan utama dalam  VIVIX  Shaklee .

Jadi , jangan tunggu lagi , buat keputusan segera... Dapatkan  "VIVIX"

Pengambilan suplemen secara konsisten akan membantu anda mengawal penyakit ini dan mencegahnya  dari berulang kembali , insyaallah.

Dapatkan segera ...atau..  anda berhadapan dengan risiko serangan " GOUT "  berulang !


Untuk maklumat lanjut , sila hubungi :

Pm/Wasap/call  :  www.wasap.my//60192523868.
Page  :  vitamincantikanda
FB     :  zainab saleh
Email : zainabintisaleh@gmail.com.



ATAU
 anda boleh dapatkan terus 
DI SINI  :













No comments:

Post a Comment

PERSEDIAAN AWAL UNTUK WANITA MENGANDUNG DENGAN SIHAT

    Apakah perkara yang perlu diberi perhatian sebelum anda dan pasangan mencuba serta merancang untuk mengandung? Persiapan mental dan fi...